Skal du lave dit eget website til dig selv eller din virksomhed? Så er det en god idé at have en grundlæggende forståelse for CMS-systemer og undersøge de mange muligheder, der er på markedet.
CMS er en forkortelse for Content Management System. Det er et et system, der bliver installeret på en webserver, som håndterer hele din hjemmeside. Du bruger dermed CMS systemet til at opbygge, redigere og vedligeholde dit website uden at programmere. Det gælder alt indhold fra tekst, billeder og video. Derudover slipper man for at logge på sit webhotel via en FTP-forbindelse for at overføre filer. Dette håndterer systemer også.
Du kan altid få adgang til og arbejde i systemet via en internetbrowser som Firefox, Chrome eller Explorer
Det er ikke nødvendigt med programmeringserfaring eller kendskab til HTML og webdesign for at arbejde i et CMS-system
Dit indhold og design er adskilt, så du kan altid redigere i dit websites præsentation, uden det påvirker dine tekster og billeder
Et CMS-system hjælper dig med at få et ensartet udseende på alle dine sider og det grafiske udtryk, du synes repræsenterer dig og din virksomhed bedst
Systemet kan uden problemer håndtere store datamængder, og det gemmer dit indhold i en database. Dit CMS-system vil herefter styre præsentationen af det indhold, du har lagt op
Det er nemt at tilpasse systemet efter behov ved at installere udvidelser for dermed at få flere funktioner
Du kan oprette flere brugere i systemet og tildele dem forskellige rettigheder, så flere kan redigere i systemet på samme tid, uden det har betydning for de enkelte sider
Når du skal vælge dit CMS-system, kan du vælge mellem open source, betalt, færdigt CMS og bureauudviklet CMS. Hvis det er en helt ny verden for dig, er det en god idé at starte med et open source CMS system. De er gratis, meget brugervenlige og du kan let skifte over til et andet system. Open source betyder åben kildekode, hvilket vil sige, at du har adgang til og frit kan ændre programmets kildekode og dermed undgå købelicenser.
CMS-systemer uden open source er ikke lige så tilgængelige, idet det er programmører, der står for at ændre koden. Der findes mange forskellige aktører på markedet inden for open source, men de to mest brugervenlige og udbredte er uden tvivl WordPress og Joomla.
WordPress er et kendt og udbredt CMS-system. Det bliver brugt verden over af privatpersoner til at oprette blogs, virksomheder som præsentationsside, samt webshops ved hjælp af et tillægsplugin ved navn WooCommerce. Det kræver ingen licens at arbejde i WordPress, og du får adgang til en lang række funktioner og forskellige grafiske skabeloner, der gør det nemt at opsætte en grafisk imødekommende hjemmeside. Man kan lave dynamiske forsider ved hjælp af animerede sliders, og på mange andre måder forbedre grafikken med en lang række WordPress plugins og dermed gå langt videre end standardopsætningen på dit website. Du kan også finde finde plugins, der nedsætter load-tiden og dermed forbedre brugeroplevelsen. Derudover kan du finde plugins der optimerer siden til google - ja, mulighederne er næsten uendelige. Hvis du har behov for eksklusive funktioner, kan du nemt købe dig til det med en Premium-licens eller en Business-licens. WordPress er uden tvivl mit eget foretrukne system, og det system jeg til enhver tid vil anbefale til små -og mellemstore virksomheder.
Joomla! er også et godt valg, hvis du stadig vil have et brugervenligt og professionelt CMS system med en åben kildekode. Det er et meget stabilt og sikkert system med et stort udvalg af gode funktioner og designmuligheder. Joomla! bliver både brugt af privatpersoner men egner sig også særdeles godt til websites for virksomheder og organisationer.
Drupal er et lidt mere krævende open source CMS system, og det kræver lidt længere tid at sætte sig ind i og lære systemets funktioner. Drupal er ikke en hurtig og let løsning, men det er et system med mange muligheder. Det egner sig især godt til virksomheder, der har store krav til CMS systemets fleksibilitet og vil have det konstrueret på en helt bestemt måde.
Du kan frit linke og dele artiklen på de sociale medier eller på din egen hjemmeside, så andre kan læse med og blive klogere på, hvad et CMS-system er.