Over 200 tilfredse kunder
5 stjerner på Trustpilot og Facebook
Blog
Om Dam Studio

Hastighedsoptimering af hjemmeside

Af: 
Thomas Dam

En langsom hjemmeside er møgirriterende! Det svækker brugeroplevelsen, og går ud over hvor mange kundehenvendelser du får via din hjemmeside.

Det er nemlig en direkte årsag til at dine besøgende forlader siden igen - hvis load hastigheden tager for lang vil en stor procentdel allerede have forladt siden igen, for dernæst at klikke ind på det næste google resultat i stedet for.

Hastighedsoptimering af din hjemmeside er en vigtig proces for dig, som gerne vil have flere kunder, gennem din hjemmeside.
Men hvordan gør man så dette? Eftersom jeg primært har kendskab med hastighedsoptimering i wordpress er det dét CMS-system, jeg vil tage udgangspunkt i.


Test din side med Google Pagespeed Insight og GTmetrix


Test af Damstudio.dk

Der findes forskellige online værktøjer til at teste hvordan en hjemmeside performer. Personligt plejer jeg at bruge Google Pagespeed Insight og GTmetrix, da de er brugervenlige og overskuelige. Sommetider supplerer jeg med web.dev, da målefaktorerne er lidt forskellige, og derfor giver et bredere udgangspunkt. Når du har testet din side vil du få en lang række punkter du kan tage fat i. Damstudio scorer pt. 97 på Google Pagespeed Insight hvilket er ganske glimrende.


Tag backup

Inden du går videre er det vigtigt, at du tager backup af hele din side undervejs. Så er du sikret at du ikke kan gøre noget du ikke kan fortryde.


Komprimer dine billeder

Start med at skalér dine billeder ned

Billeder der fylder for meget kan for alvor få hastigheden i bund.
Hvis du har fået tilsendt billeder fra din fotograf i størrelse 3500x2500px og fylder 2,5mb hver, kan du bruge dem til trykt materiale, f.eks. plakater, flyers m.m., men det er en for stor skala til en hjemmeside.
Det er de færreste skærme som kommer over 1920px i bredden. jeg plejer endda at gå lidt længere ned end det og bruge 1800px i til de billeder, som skal fylde hele skærmen. Har endnu ikke oplevet at nogen har lagt mærke til det, når de skulle gennemse et af mine hjemmeside designs. Start derfor med at redigere alle dine billeder til max 1800px i bredden.

Komprimer dine billeder endnu mere uden det mister kvalitet

Selvom du nu har skaleret dine billeder kan du gøre endnu mere.
Et billede der f.eks. er 1800x1000px kan godt fylde forskelligt, dette skyldes at nogle billeder er komprimeret og andre ikke er. De billeder der ikke er, vil selvfølgelig fylde mere.

Jeg plejer at bruge værktøjet "Imagify" til at komprimere mine billeder.

Dette kan også installeres som et wordpress plugin.

Gør følgende:

  • Installér og aktiver WordPress plugin'et i imagify
  • Gå ind på "mediebibliotek"
  • Skift til listevisning (Så alle dine billeder kommer i en række)
  • Herefter kommer en "Optimize" knap i højre side for alle dine billeder
  • Komprimer de billeder du skal bruge

Det har også en smart funktion, så du faktisk har mulighed for at se billederne før/efter.
I 9 ud af 10 tilfælde vil du ikke kunne se forskel.


Begræns dine eksterne services

Der findes et hav af eksternt services, der er gode at have på sin hjemmeside.
Det kan f.eks. være Google analytics, som har fået en javascriptkode i din header, Hotjar, Sleeknote, Zendeks Chat, Mailchimp, trustpilot og m.m. som gør at din hjemmeside fremstår professionel.
I mange tilfælde er de rigtig gode at have, men det er desværre noget, der får din side til at loade langsommere.

Undersøg hvilke services som virker og får dine kunder til at konvertere. Her finder du også ud af hvor mange der forlader din side på grund af en langsom ekstern service.
Det kan være svært, når man gerne vil være med på beatet og have det hele, men det er en fordel for din hastighed at begrænse disse services.


Fjern plugins du ikke har brug for!

Endnu en ting, som kommer i forlængelse af ovenstående afsnit om at begrænse sig, er overflødige plugins.
Du har måske testet forskellige plugins frem og tilbage. Nogle har virket, og andre ikke.
Deaktivér og slet plugins som ikke virker.
Det er ikke bare nok at deaktivere dem, da de stadig vil fylde på serveren og gør at din hjemmeside kommer til at fylde mere. Derfor er det vigtigt at du også sletter dem.
- HUSK at tage backup, da man hurtigt kan komme til at slette et plugin, der bidrager til en essentiel funktion på siden.


Kvaliteten af de plugins du vælger er også essentielt

Nogle plugins kan være kodet dårligt, og derfor fungere langsommere end andre. Hvis du har tålmodighed til det kan du teste din score på GTmetrix efter hvert plugin du har installeret og aktiveret. Derved kan du udvælge de mest at optimale plugins.

Nogle gange kan et tungt plugin også erstattes med et simpel programmering. Det er dog kun muligt at benytte denne form for optimering, hvis du har erfaring med koden bag din side.
Hvis du ikke har forstand på hverken css, html, php, eller javascript, vil jeg ikke anbefale at gå igang med dette.


Installer et cache plugin

Et cache plugin, vil jeg stærkt anbefale. Der findes en del forskellige derude, og jeg jonglerer lidt med dem allesammen alt efter behov. Dog falder valget ret ofte på "Autoptimize". Det er nemt at sætte op, og fungerer straks efter aktivering.

Kombiner CSS og javascript:

Når plugin´et er aktiveret har du mulighed for at teste forskellige ting af, og se hvad der virker for din side. Men én ting der plejer at give en hel del i forhold til din hastighedsoptimering, er at kombinere din CSS, javascript, og html. Her skal der kun indlæses fra én fil i stedet for mange forskellige filer. HUSK backup 😉


Husk at test din hjemmeside efter hvert punkt

Ovenstående punkter er nogle af de mest basale ting du kan tage fat i, og som kan implementeres på de fleste hjemmesider. Det er dog vigtigt, at du tester din side efter hvert punkt, så du er sikker på det ikke påvirker din side uhensigtsmæssigt. Alle hjemmesider er dog forskellige, og hvor det fungerer fint på den ene hjemmeside, kan det give problemer på den anden.

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte mig, hvis du ikke orker selv at give dig i kast med det. Jeg kan kontaktes via de forskellige kontaktformularer her på siden, eller pr. telefon 42 42 22 90

 

Udtalelser fra vores kunder

Dam Studio er et dedikeret reklamebureau hvis største succesparameter er, at din virksomhed vækster. Dette anderkender vores kunder.
Anette NielsenEFT Kompagniet

Thomas har været yderst samarbejdsvilling, overholdt alle aftaler og gjorde sit bedste for at hjælpe, også selvom jeg satte ham på hårdt arbejde ;-) Thomas får mine bedste anbefalinger.

Anja RavnRavnDeLuxe

BINGO!!! Thomas får mine varmeste anbefalinger for et fantastisk udført arbejde med fremstilling af logo. Her får du en seriøs og professionel håndværker, der ikke gir op før kunden er tilfreds. TAK!"

Andreas Dalbøge

Vi har haft arbejdet med Thomas i forbindelse med optimering af hjemmeside design, og endte ud med et meget tilfredsstillende resultat. Thomas var særdeles hurtig til at svare tilbage på vores spørgsmål og kommentarer til det løbende arbejde, hvilket vi har sat meget pris på! Det hjalp til en hurtig og effektiv behandling af vores opgave.

Ronni LarsenLocal Alex

Yderst kompetent arbejde og kan kun anbefales herfra.

Thor AndersenCafe Livingstone

Det har været en fornøjelse at arbejde med thomas.. opgaven var forstået med det samme og jeg må sige at gennem de sidste 12 år hvor jeg har arbejdet sammen med større og mindre reklame bureauer så har thomas haft den bedste og hurtigste svar tid.. han holder 100% de deadlines han giver.
tusind tak for samarbejdet er sikker på vores veje krydses igen

Peter WichWich Massage

Jeg kan klart anbefale Thomas. Opgaven blev løst professionelt og fulgt helt til dørs.

Uffe RasmussenDansk Ornitologisk Forening

Kundevenlig, lydhør, løsende og veludførende til at lave fotokonkurrencen http://aaretsfuglefoto.dk/ Brugerne af siden er glade og kan gøre det, vi har bestilt, de skal kunne. Det er vel den bedste ros. En god oplevelse. Uffe, DOF.

Bjarke TornagerMy Curio

Thomas gjorde et fortrinligt stykke arbejde, lige fra hjælp med idé udvikling, til design af selve vores virksomhedspræsentation. Alle deadlines blev overholdt, og oftest blev milepælene nået hurtigere end aftalt. Slutproduktet blev af yderst høj kvalitet, hvilket sidenhen er blevet bekræftet af forskellige samarbejdspartnere.

Kontakt os

Lad den uforpligtende dialog begynde...
Dam Studio ApS
Gammel Køge Landevej 55, 4.etage
2500 Valby
thomas@damstudio.dk
CVR:  41120940

Ring på 42 42 22 90

eller udfyld kontaktformularen

    staralign-leftphonehomeenvelopeusersphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram