En langsom hjemmeside er møgirriterende! Det svækker brugeroplevelsen, og går ud over hvor mange kundehenvendelser du får via din hjemmeside.
Det er nemlig en direkte årsag til at dine besøgende forlader siden igen - hvis load hastigheden tager for lang vil en stor procentdel allerede have forladt siden igen, for dernæst at klikke ind på det næste google resultat i stedet for.
Hastighedsoptimering af din hjemmeside er en vigtig proces for dig, som gerne vil have flere kunder, gennem din hjemmeside.
Men hvordan gør man så dette? Eftersom jeg primært har kendskab med hastighedsoptimering i wordpress er det dét CMS-system, jeg vil tage udgangspunkt i.
Der findes forskellige online værktøjer til at teste hvordan en hjemmeside performer. Personligt plejer jeg at bruge Google Pagespeed Insight og GTmetrix, da de er brugervenlige og overskuelige. Sommetider supplerer jeg med web.dev, da målefaktorerne er lidt forskellige, og derfor giver et bredere udgangspunkt. Når du har testet din side vil du få en lang række punkter du kan tage fat i. Damstudio scorer pt. 97 på Google Pagespeed Insight hvilket er ganske glimrende.
Inden du går videre er det vigtigt, at du tager backup af hele din side undervejs. Så er du sikret at du ikke kan gøre noget du ikke kan fortryde.
Billeder der fylder for meget kan for alvor få hastigheden i bund.
Hvis du har fået tilsendt billeder fra din fotograf i størrelse 3500x2500px og fylder 2,5mb hver, kan du bruge dem til trykt materiale, f.eks. plakater, flyers m.m., men det er en for stor skala til en hjemmeside.
Det er de færreste skærme som kommer over 1920px i bredden. jeg plejer endda at gå lidt længere ned end det og bruge 1800px i til de billeder, som skal fylde hele skærmen. Har endnu ikke oplevet at nogen har lagt mærke til det, når de skulle gennemse et af mine hjemmeside designs. Start derfor med at redigere alle dine billeder til max 1800px i bredden.
Selvom du nu har skaleret dine billeder kan du gøre endnu mere.
Et billede der f.eks. er 1800x1000px kan godt fylde forskelligt, dette skyldes at nogle billeder er komprimeret og andre ikke er. De billeder der ikke er, vil selvfølgelig fylde mere.
Jeg plejer at bruge værktøjet "Imagify" til at komprimere mine billeder.
Dette kan også installeres som et wordpress plugin.
Gør følgende:
Det har også en smart funktion, så du faktisk har mulighed for at se billederne før/efter.
I 9 ud af 10 tilfælde vil du ikke kunne se forskel.
Der findes et hav af eksternt services, der er gode at have på sin hjemmeside.
Det kan f.eks. være Google analytics, som har fået en javascriptkode i din header, Hotjar, Sleeknote, Zendeks Chat, Mailchimp, trustpilot og m.m. som gør at din hjemmeside fremstår professionel.
I mange tilfælde er de rigtig gode at have, men det er desværre noget, der får din side til at loade langsommere.
Undersøg hvilke services som virker og får dine kunder til at konvertere. Her finder du også ud af hvor mange der forlader din side på grund af en langsom ekstern service.
Det kan være svært, når man gerne vil være med på beatet og have det hele, men det er en fordel for din hastighed at begrænse disse services.
Endnu en ting, som kommer i forlængelse af ovenstående afsnit om at begrænse sig, er overflødige plugins.
Du har måske testet forskellige plugins frem og tilbage. Nogle har virket, og andre ikke.
Deaktivér og slet plugins som ikke virker.
Det er ikke bare nok at deaktivere dem, da de stadig vil fylde på serveren og gør at din hjemmeside kommer til at fylde mere. Derfor er det vigtigt at du også sletter dem.
- HUSK at tage backup, da man hurtigt kan komme til at slette et plugin, der bidrager til en essentiel funktion på siden.
Nogle plugins kan være kodet dårligt, og derfor fungere langsommere end andre. Hvis du har tålmodighed til det kan du teste din score på GTmetrix efter hvert plugin du har installeret og aktiveret. Derved kan du udvælge de mest at optimale plugins.
Nogle gange kan et tungt plugin også erstattes med et simpel programmering. Det er dog kun muligt at benytte denne form for optimering, hvis du har erfaring med koden bag din side.
Hvis du ikke har forstand på hverken css, html, php, eller javascript, vil jeg ikke anbefale at gå igang med dette.
Et cache plugin, vil jeg stærkt anbefale. Der findes en del forskellige derude, og jeg jonglerer lidt med dem allesammen alt efter behov. Dog falder valget ret ofte på "Autoptimize". Det er nemt at sætte op, og fungerer straks efter aktivering.
Når plugin´et er aktiveret har du mulighed for at teste forskellige ting af, og se hvad der virker for din side. Men én ting der plejer at give en hel del i forhold til din hastighedsoptimering, er at kombinere din CSS, javascript, og html. Her skal der kun indlæses fra én fil i stedet for mange forskellige filer. HUSK backup 😉
Ovenstående punkter er nogle af de mest basale ting du kan tage fat i, og som kan implementeres på de fleste hjemmesider. Det er dog vigtigt, at du tester din side efter hvert punkt, så du er sikker på det ikke påvirker din side uhensigtsmæssigt. Alle hjemmesider er dog forskellige, og hvor det fungerer fint på den ene hjemmeside, kan det give problemer på den anden.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte mig, hvis du ikke orker selv at give dig i kast med det. Jeg kan kontaktes via de forskellige kontaktformularer her på siden, eller pr. telefon 42 42 22 90